søndag 3. april 2016

Stjernehimmel

Stjerner har gitt oss mye kunnskap om hvordan verdensrommet ser ut og hvordan ulike vitenskapelige lover fremtrer. F.eks. loven om lysetshastighet: vi ser lyset fra en stjerne lenge etter den har brent opp. Det er fordi de befinner seg så langt unna at innen dens siste stråler når oss vil den ha brent opp for lengst. Stjerner gir også indikasjoner om hvor langt unna ting vi ser på himmelen befinner seg i forhold til oss. Noen stjerner er konstante i vår galakse og vi kan dermed bruke de om pekepinner for hvordan andre ting ligger. 

Vi ser stjerner og planeter om kvelden og natta selv om de er der hele døgnet. Om dagen lyser sola så sterkt at de andre himmellegemene ikke er synlige for oss. Både stjerner og planer kan lyse mot oss, men det er ikke det samme. Stjerner er nemlig brennende gasser. 

De konstante stjernene i vår galakse har vi funnet mønstre og bilder i slik at vi lettere kan kjenne de igjen og finne de. Disse kaller vi stjernebilder. De kan for eksempel være stjernetegna vi knytter til bursdager på ulike tider av året. Ellers er nok Karlsvogna og Orion (kanskje bare Orions belte) de mest kjente. 

Jeg brukte appene Night Sky Lite og Star Chart for å hjelpe meg med å forstå hvilke stjerner jeg faktisk så. 

(Bildene under er kun screenshots fra appene fordi selv om jeg kunne se stjernene selv klarte ikke mobil-kameraet å plukke de opp. Det vil dermed være mange stjerner på disse bildene som jeg ikke egentlig kunne se.)

Det enkleste stjernebildet for meg å finne var Orions belte, og dette var også den første oppgaven. Etter jeg fant dette hjalp appen meg med å kjenne igjen de andre stjernene som sammen utgjør hele stjernebildet. Like ved Orion så jeg stjernen Sirius, dette er den mest lyssterke stjerna på himmelen, med unntak av sola. Under Orion skulle jeg også ha sett Oriontåken, som er et område av stjernedannelse, men selv klarte ikke jeg å se noe spesielt akkurat her, og appene kunne heller ikke hjelpe med å vise noe annerledes her. 

 




















Videre skulle vi finne Andromedagalaksen. den fant jeg ikke men jeg fant en stjerne som heter Andromeda, som også er navnet på stjernebildet det tilhører.




Til slutt skulle vi finne Svanen. Den ville jeg aldri kjent igjen eller funnet uten appen. Like ved svanen kunne jeg se en annen lyssterk stjerne som heter Vega. I stjernebildet av svanen ligger det også et svart hull, men det går jo ikke ann å se. 






















Selv om det ikke var del av oppgaven fant jeg også Storebjørn. Verken jeg eller min familie har vært spesielt interesserte i alt tullet knyttet til stjerne-lesing, så den vitenskapelige karleggingen og gjenkjennelsen av stjerner og stjernebilder har dermed også falt litt bort. Jeg har allikevel hørt om Orionsbelte (så den kunne jeg finne, men ikke resten) og Karlsvogna. Selv om det muligens var allmennkunnskap for de fleste andre, syns jeg da det var veldig gøy å lære at Karlsvogna er rompa på Storebjørn-stjernebildet. Dette stjernebildet har jeg hørt om som liten, men aldri visst hvordan så ut, før nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar